Koninklijk theater Carré

Koninklijk theater Carré Amsterdam

Koninklijk theater Carré is een theater in Amsterdam en het ligt aan de Amstel. Het theater heette oorspronkelijk Circus Carré. De naam Carré komt van Oscar Carré , die uit een beroemd Duitse circusfamilie komt. Hij verwezenlijkte zijn droom met het openen van zijn eigen circustheater.

Al vanaf 1879 werden er wintervoorstellingen gegeven in het houten gebouw met stenen voorgevel. Onderhandelingen vonden plaats voor nieuwbouw maar dit schoot niet op, totdat de Ringtheaterbrand in Wenen plaatsvond en daarmee mensen om het leven kwamen. Een bouwvergunning voor Oscar Carré kwam hierna snel. Op 3 december 1887 werd Carré opnieuw geopend. Het gebouw werd toen genoemd: ‘Het steenen circus van Carré’ of gewoon ‘Carré’. In de wintermaanden werden hier circusvoorstellingen gegeven en sinds 1893 werd Carré ook gebruikt tijdens de periode dat het circus op tournee was. Verschillende variétévoorstellingen stonden er toen op de planken. Hierdoor veranderde Carré in een theater. In 1911, na het overlijden van Oscar Carré werd er de laatste voorstelling gegeven van circus Carré. Hierna kwam het succes van theater Carré door de goede programmering waarbij revue werd afgewisseld met opera en variété. De (inter)nationale reputatie van Carré als top-theater werd bevestigd door de geregelde optredens van beroemdheden zoals, Lou Bandy, Louisette, Fratellini, Josephine Baker en meer.

Tegenwoordig wordt Koninklijk theater Carré vooral gebruikt voor musicals, popconcerten en muziek-, toneel- en cabaretvoorstellingen. Carré telt 1756 zitplaatsen. Het theater bestaat al ruim 125 jaar en is uitgegroeid tot het bekendste theater van Nederland.

http://carre.nl/

2012-02-26 13.41.56 - kopie K7APIQRONQM2 Theater_carre

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s