Moeders en Zonen

Moeders en zonen

14-09-2016 Theater de Schalm

Paul de Leeuw, Anne Will Blankers & Freek Bartels

Gebaseerd op het stuk Mothers and Sons, Terrence McNally 2014.

Een onvermijdelijke confrontatie tussen de oude en moderne tijd met veranderde familiebanden en vergeving. Katherine (Anne Wil Blankers) verloor moedersenzonenhaar zoon en 20 jaar na de begrafenis besluit ze zijn oude partner Cal (Paul de Leeuw) op te zoeken in New York die inmiddels zijn leven weer opgepakt heeft. Hij is gelukkig getrouwd met Will (Freek Bartels) en samen hebben ze een zoontje, Bud. Een mooi toneelstuk waarin de verschrikkelijke tijd van de aidscrisis naar voren komt, maar ook de ‘nieuwe tijd’ waarin het (bijna) normaal is als twee mannen trouwen en samen een zoon opvoeden.   ( Job Gosschalk – regisseur )

Mooi stuk en prachtig gespeeld! Dat kan denk ik ook niet anders met deze drie topacteurs. Veel overtuiging en goede verdeelde energie. Vooral de lange pauzes, waarin de zaal compleet stil was, deden me veel. Een stuk dat me aan het denken deed zetten over verlies en vergeving, maar ook zeker een glimlach mocht niet ontbreken.

Anne Will Blankers zetten een erg sterke en norse Katherine neer die langzaamaan een beetje begon te ontdooien gedurende het stuk. Haar woede door alle onbeantwoorde vragen zetten ze in deze avond geleidelijk om in verdriet. Van mij had deze nuancering iets groter mogen zijn, maar zeker een sterk staaltje acteerwerk. Paul, als de wat vrijere Cal, gaf veel tegenspel en zetten een totaal tegenovergesteld karakter neer dan Anne Will. De chemie tussen de twee was mooi en zorgden voor boeiende dialogen, waarin je de spanning tussen de karakters goed kon voelen. Freek gaf wat ademhalingspauze tussen de integrerende dialogen en bracht wat luchtigheid in de show. Freek vind ik sowieso erg fijn en natuurlijk spelen en dat heeft hij weer laten zien. De kleine Bud, op deze avond gespeeld door Jayden Van Herk, had meteen mijn hart gestolen en stond symbool voor de liefde tussen Cal en Will en de vrijheid waarin we tegenwoordig leven. Het stuk moest het vooral van de sterke dialogen hebben, want verder zat er niet veel beweging in. Gelukkig kun je daar bij deze drie topacteurs op rekenen. Een mooi toneelstuk met een boodschap wat volgens mij altijd herhaald moet blijven worden.

Nieuwsgierig? Bekijk hier de speellijst: http://www.ntk.nl/voorstelling/moeders-en-zonen